Wat doet een bewindvoerder
Alles wat met je geld te maken heeft, kan best ingewikkeld zijn. Het is voor veel mensen lastig. Als je het zelf niet kunt, kan een bewindvoerder deze zaken van je overnemen. Zo voorkom je (verdere) problemen. Dat betekent dat de bewindvoerder je geld en je waardevolle spullen beheert. Voor een korte of langere tijd. Bijvoorbeeld als je te maken hebt met psychische problemen, ziekte of een verslaving. Daarnaast is een bewindvoerder er voor mensen met problematische schulden, een lichamelijke of verstandelijke beperking of dementerenden.
Taken van een bewindvoerder
Taken van een bewindvoerder
De bewindvoerder wordt door de rechter benoemd tot wettelijk vertegenwoordiger. Dat betekent dat hij of zij je helpt met alle geldzaken. Bijvoorbeeld om te bewaken dat je alle inkomsten krijgt waar je recht op hebt, dat alle rekeningen worden betaald en dat je nog genoeg geld over hebt om van te leven. Uiteraard is dit een nauwe samenwerking tussen jou en je bewindvoerder. Kortom, de bewindvoerder zorgt ervoor dat je in elk geval geen zorgen hebt over geldzaken en schulden. Daarnaast vraagt de bewindvoerder – indien van toepassing - bijzondere bijstand, toeslagen, persoonsgebonden budget (PGB) en kwijtscheldingen van de lokale heffingen aan. Ook regelt de bewindvoerder betalingsregelingen begeleidt je naar schuldhulpverlening aan als dat nodig is. Verder behandelt de bewindvoerder belastingaangifte box 1.
Wat doet een bewindvoerder niet?
Als je ondernemer bent, te maken hebt met een nalatenschap of belastingaangifte in box 2 of 3, helpen we je ook voort. Deze taken behoren niet tot het takenpakket van de bewindvoerder, maar we zorgen dan dat de juiste deskundige het afwikkelt.
Bel of mail ons om meer te weten over het werk van een bewindvoerder.
Een bewindvoerder neemt het beheer over je financiën over als je dat zelf niet kunt.
Zo voorkom je (verdere) schulden of financiële problemen.