BON Almelo, BCN Almere en Zwolle

Bewindvoering is meer dan hulp bij financiën

Als je je aan wilt melden voor bewind, neem dan telefonisch of per e-mail contact met ons op. We schatten dan in of je bij ons aan het juiste adres bent. Als dat zo is, maken we een afspraak voor een intakegesprek. Als je dat prettig vindt, mag je hierbij ook een familielid of begeleider uitnodigen. 

We maken kennis, bespreken de situatie en kijken welke papieren we nog nodig hebben. Mocht het je niet lukken al deze papieren te verzamelen, dan helpen we je daarbij. Tijdens het intakegesprek vullen we ook met elkaar alle formulieren voor de rechtbank in. Samenwerking tussen jou als cliënt en bewindvoerder is vanaf het begin heel belangrijk.

Bewindvoerder beheert financiën

Bewindvoerder beheert financiën

Als deze informatie compleet is, vragen we de kantonrechter om het bewind uit te spreken. Dat doen we door een ‘verzoekschrift tot onder bewindstelling’ in te dienen bij de rechtbank. Pas wanneer de kantonrechter het bewind heeft uitgesproken, beheert de bewindvoerder jouw financiën. Vervolgens maakt de bewindvoerder een lijst met alle goederen die onder het bewind vallen. Dat heet een ‘boedelbeschrijving’. Voor zaken die in een openbaar register zijn ingeschreven, zoals een huis of een bedrijf, wordt geregistreerd dat er nu een bewindvoerder is. Je mag nadat de bewindvoerder is benoemd, niet meer zonder overleg met de bewindvoerder, abonnementen (bijvoorbeeld voor telefoon of internet) aangaan of dure spullen kopen/verkopen.

Soms wil de rechter in gesprek met iemand die bewind aanvraagt. Er is dan een zitting bij de rechtbank. Het is verplicht hierbij aanwezig te zijn.


Beheerrekening voor jouw financiën

De bewindvoerder opent een speciale ‘beheerrekening’ en laat daar je inkomen op storten. Tot die tijd is het heel belangrijk dat je zelf al je rekeningen blijft betalen. De bewindvoerder heeft regelmatig contact met je. Je krijgt een aparte bankrekening waarop leefgeld wordt gestort. Zo voorkomen we dat je per ongeluk geld uitgeeft dat bedoeld is voor iets anders. Je krijgt afschriften van de rekening die de bewindvoerder voor je beheert, net als je budgetplan. 

De bewindvoerder wordt regelmatig gecontroleerd door de rechter, die ook alle informatie ontvangt.

Wat betekent bevindvoering voor je?

Samen met je bewindvoerder werk je eraan om je financiën op orde te krijgen.
Nu je onder bewind staat:
• Beheert de bewindvoerder jouw geld
• Mag je zelf alleen het leefgeld uitgeven
• Vraag je voor andere aankopen eerst toestemming aan je bewindvoerder
• Verkoop je zelf geen goederen
• Bied je zelf geen goederen of bijvoorbeeld je eigen huis te koop aan
• Ontvang je twee keer per jaar een overzicht van je budgetplan en dossier
• Werk je samen met je bewindvoerder aan een gezonde financiële situatie
• 
Heb je regelmatig contact met je bewindvoerder


Als je onder bewind staat beheert een bewindvoerder jouw financiën. 
Je mag zelf uitsluitend beschikken over je leefgeld.